Gott & Blandat

Skratt är välgörande för kropp & själ


Stress kan lindras
Vårt sociala beteende påverkas när vi ser andra som skrattar. Utan ansträngning ger skratt ro, harmoni och avspänning - och är därmed en av de bästa metoderna för att avhjälpa stress.
Naturligt smärtstillande
Endorfinerna som frigörs vid skratt kan dämpa smärta och stress. Skratt ökar nämligen nivån av endorfiner som tillverkas av kroppen själv och har morfinliknande verkan.
Immunförsvaret stärks
Negativa känslor försvagar immunförsvaret och gör vår kropp blir mer utsatt för infektioner. Skratt bidrar till att öka antalet vita blodkroppar som stärker immunförsvaret.
I Tyskland och USA har forskare studier som bevisar att skratt stärker immunförsvaret och lindrar smärta. Även i Sverige finns forskning som bevisar skrattets välgörande effekter.
Lungkapaciteten förbättras
Skrattet gör att vi syresätter oss bättre. Människor med t ex astma kan ha nytta av skrattövningarna eftersom lungkapaciteten och syrenivån i blodet ökar tack vare skrattandet.
Skrattet masserar de inre organen
Blodtillförseln till såväl muskler som organ ökar och matsmältningen förbättras. Skratt är alltså god motion för de inre organen och framför allt för lungor och hjärta.
Man ser yngre ut
Ett leende ansikte är attraktivt. Skratt ger även ypperlig träning för ansiktets muskler. Mimiken blir mer levande och ökad blodtillförsel ger näring och glöd.
Inlärningsförmågan och kreativiteten förbättras
Flera undersökningar visar att skratt ökar inlärningsförmågan - det är lättare att byta tankespår. Skratt gör att vi tar oss själva mindre högtidligt, det får fram vår kreativitet och gör att vi gläder oss mer och bekymrar oss mindre.
Välbefinnandet ökar
När man skrattat rejält sprider sig välbehaget i kroppen. Musklerna slappnar av och man blir mer positiv till sin omgivning och mindre irriterad över småsaker. Skratt är också bra mot både depression, rädslor och sömnlöshet. http://www.kolumbus.fi/andila

Checklista över saker som gör dig lyckligare och du, gör de varje dag!

1) Tacka någon
Det första du gör på morgonen: skicka ett mejl, sms eller ett brev, där du visar tacksamhet eller uppskattning för någon.
Studier visar att detta kommer att lysa upp din dag.
2) Använd pengar – på någon annan
Harvard professor Michael Norton och författaren för "Happy Money: The Science of Smarter Spending", förklarar hur användning av pengar för andra kan generera mer glädje än att spendera det på sig själv. Lyssna på en föreläsning av en Harvard professor Michael Norton som berättar hur du kan köpa lycka: http://www.ted.com/talks/michael_norton_how_to_buy_happiness.html
3) Ge fem kramar
Personer i en studie bads om att ge och ta emot fem kramar per dag och det visade sig att de mådde mycket bättre än personerna i kontrollgruppen. 
Sonja Lyubomirsky skriver i sin intressanta bok: "The How of Happiness":
I en studie på universitetet i Pennsylvania, delades studenterna i två grupper. Första gruppen fick instruktioner att ge eller ta emot minst fem kramar dagligen under fyra veckors tid och skriva ner anteckningar om det. Kramarna skulle vara så att båda står mittemot varandra (neutrala kramar), där båda parterna använder båda armarna. Men längden och styrkan av kramen och placeringen av armarna lämnades till de studerande att bestämma själv. Dessa studerande fick inte krama sina pojkvänner eller flickvänner, utan skulle krama så många olika personer som möjligt. Andra gruppen fick bara som instruktion att föra anteckningar över hur många timmar de läste dagligen under fyra veckor. Den kramande gruppen (där deltagarna gav ca 49 kramar under fyra veckors tid) var mycket lyckligare och gladare. Det var ingen överraskning att den icke-kramande gruppen visade ingen förändring alls i deras mående, men de hade läst ca 1,6 timmar dagligen.
4) Gör saker som du är bra på
Människor som medvetet och dagligen gjorde saker som de var bra på, utövade de kvalitéer som de var unika & bäst på, använde talanger som lyfte de högre, blev signifikant lyckligare, för månader när de gjorde det.
När 577 volontärer uppmuntrades att välja en av deras styrkor och använda den på ett nytt sätt varje dag under en vecka, blev de betydligt mycket gladare och mindre depressiva än kontrollgruppen. Och man kunde konstatera att deras nivå av lycka var fortfarande lika hög en månad efter experimentet. Studierna visar att desto mer du använder dina talanger och gåvor dagligen, desto lyckligare blir du. Detta har flera studier kunna visa upprepade gånger. 
5) Gör 5 små vänliga saker för andra
I en studie där man bad deltagarna göra fem vänliga handlingar under dagen rapporterade högre nivå av lycka och glädje än kontrollgruppen och även här stannade känslan kvar länge efter experimentet var slut.
För att göra detta själv, välj en dag i veckan och bestäm dig att göra fem vänliga handlingar under den dagen. Men om du vill få de psykologiska fördelarna av det, gör dessa handlingar medvetet och med känsla. Det är inte bara att göra det och sen bocka av som om du tog dina mediciner.
6) Skapa något att se framemot
Planera att göra något roligt: En studie visade att människor som bara tänkte på att se deras favoritfilm ökade endorfin-nivån med 27 %. Ofta är det mest glädjande del av en aktivitet i att känna förväntan inför att få göra det. Om du inte kan ta ledigt just nu eller tillbringa en kväll med dina vänner, skriv något glädjande att se framemot i din kalender, även om det skulle ske långt framåt i tiden. När du sen behöver peppa upp dig och glädja dig själv, påminn dig om vad som komma skall.
7) Tillbringa tid med dina vänner
Att ha ett rik social liv skapar lika mycket glädje som att tjäna extra tusenlapp per år. Både psykologi- och sociologilitteratur visar att sociala relationer skapar lycka hos individen. Det visade sig i en studie där människor fick prissätta (med ekonomiska värden) och värdera hur tillfredställda de var i sina liv utifrån hur ofta de träffade sina vänner, familj, släkt och grannar. Denna brittiska studie visade att en ökad social interaktion värderades upp till 850 000 kr/år (som ger samma tillfredställelse i livet). Men det visade också att samma förändring bara i ens ekonomi gav en väldigt liten känsla av lycka och glädje.
8) Innan du går och lägger dig, skriv ner tre bra saker som har hänt under dagen.
Denna teknik har visat sig värdefull om och om igen. Varje kväll för några veckor framåt, använd 10 minuter innan du går och lägger dig för att skriva ner saker som har gått bra för dig idag, som har fått dig att må bra och varför. Du kan skriva det för hand eller på din dator, huvudsaken är att du skriver ner det fysiskt. Dessa tre saker kan vara hur små eller stora som helst, viktiga eller mindre viktiga som t.ex: min sambo köpte min favoritglass på vägen hem idag eller att min syster födde en frisk pojke idag.
Läs mer: http://www.bakadesuyo.com/2013/02/checklist-8-day-happier/#ixzz2YrVJbkIJ


Skratta dig i form

Tar det emot att dra på träningsoverallen och jogga ut i spåret? Eller att passa tiderna på gymmet?
Då är ett gott skratt ett bra alternativ. Hundra skratt motsvarar nämligen en halv timmes gymnastik.

Skrattet aktiverar muskler i mellangärdet, skuldrorna, halsen och ansiktet. Lungorna får massage, vilket ökar andningen så att kroppen får ny syrerik luft. Hjärtat stimuleras, pulsen ökar och blodcirkulationen kommer igång. Genom att tarmarna får sig en omgång fungerar matsmältningen bättre. Inte undra på att man ibland får träningsvärk efter ett riktigt gott garv.
Genom skrattet utlöses också kroppens eget glädjeämne, endorfiner, som lindrar smärta, minskar rädsla och dämpar stress. Dessutom blir det ju så mycket roligare när människor skrattar. För att inte tala om hur lugnt och avslappnat det känns efteråt.
Men vad gör man då när det inte finns så mycket att skratta åt? Jo, eftersom kroppen inte känner någon skillnad på ett tillgjort och ett äkta skratt handlar det helt enkelt om att lära sig att dra på munnen även om man inte har någon anledning.
Det är något som den indiske doktorn Madan Kataria tog fasta på när han i mitten av 1990-talet introducerade en metod som bygger på att man med hjälp av olika rörelser och andning lockar fram skratt i grupp.
En som använder den indiska skrattyogan på hemmaplan är skrattinstruktören Maud Skoog Brandin som utbildar skratterist-konsulter inom nätverket Skratta för livet. Ambitionen är att introducera skrattet på svenska arbetsplatser.

I Indien har man undersökt skrattets betydelse genom att intervjua 516 personer som deltagit i skrattgrupper.
Resultatet visar att:
o 85 % fick bättre självförtroende,
o   83 % av dem som led av någon åkomma kände en förbättring,
o   79 % fick bättre livskvalitet och bättre humör,
o   74 % blev mer sociala,
o   71 % fick ett bättre förhållande till sina arbetskamrater,
o   69 % blev mindre stressade,
o   66 % fick lättare att koncentrera sig,
o   57 % sov bättre.

I Sverige har Anna Lindell på personal-, arbete- och organisationslinjen vid Stockholms universitet låtit två grupper på två olika arbetsplatser skratta tillsammans varje morgon i 15 dagar. Under tiden bedömdes deras upplevelser efter olika mätinstrument och även i denna undersökning blev resultatet positivt:
Stressnivån sjönk samtidigt som många blev avslappnade, kände sig lugnare, fick lättare att prata med varandra och blev mer tåliga mot stress.
 

Stresshantering på jobbet med skratt

Nästan alla stressar lite för mycket på sina jobb vare sig man har ett jobb man trivs med eller ej. Undersökningar visar att skratt markant kan minska stressens negativa påverkan. Både kropp och själ mår bra av ett hjärtligt skratt bland annat därför att vi minskar stresshormonerna och ersätter dem med kroppens egna fantastiska "lyckohormoner. När vi har roligt tillsammans på jobbet blir allt mycket lättare, tiden går fortare och konflikterna minskar. Så här kan du öppna dörren och bjuda in mer humor och skratt på ditt jobb.

Våga skratta
Tala om för dig att du kan. Istället för att tänka att du har svårt för att skratta eller att du är "tråkig" peppa dig själv med motsatsen. Upprepa gärna "Jag ser livet från den ljusa sidan" eller liknande. Du kan också gärna sätta upp ett foto på dig själv när du ser glad ut, som en liten påminnelse om glada stunder.
Brukar du tycka det är lite pinsamt att skratta för mycket eller för högt? Kanske är du rädd för att du ska se eller låta "konstig" om du släpper kontrollen och faller ut i ett riktigt vrålskratt? Försök minska dessa hämmande begränsningar på dig själv, i alla fall lite. Var stället stolt över dig själv, ditt sätt att skratta och att du faktiskt är en människa, eller medarbetare som faktiskt har vett på att ha kul i tillvaron på jobbet. Den som bjuder på sig själv och sitt skratt får ofta rikligt tillbaka
Inspirera varandra till mer skratt
Det är inte så stor chans att du faller i gapskratt om du mest håller dig för dig själv hela tiden. Det är 30 gånger så stor chans att du brister ut i skratt i goda vänners lag. Var mer social. Ett gott skratt smittar så "sök upp muntergökarna". Vem på ditt jobb har lätt för att se det humoristiska i tillvaron. Vem har ett medryckande skratt? Vem brukar få dig att skratta? Se till att du jobbar nära dem!

Var mindre seriös
När man har för mycket stress på jobbet är det lätt att man främst blir allvarlig och seriös i alla lägen - även de som faktiskt inte behöver vara så "tunga". Vill du ha in mer humor så ansträng dig lite extra för att se det roliga som faktiskt händer i vardagen. Kan du skratta åt dig själv när du gör bort dig ? Tänk på att det är skillnad på att "skratta med" eller att "skratta åt".

Skapa en skrattbank.
Lägg det roliga sakerna på minnet.
Varje gång något är kul, memorera alla detaljer kring vad det var du skrattade åt och hur det kändes i kroppen så du kan plocka fram känslan vid behov.
Ni kan också tillsammans skapa ert eget "skrattbibliotek" Samla på böcker, filmer, serier, och historier så ni har på lager så ni kan plocka fram dem som en påminnelse om att både jobbet och livet i stort kan vara ganska kul ändå trots deadlines, nedskärningar och ökade krav. www.stressamindre.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar