fredag 3 februari 2017

Mer om skratt som medicin att må bra

Vi alla är medvetna om hälsofördelarna med ett rejält magskratt och det är roligt när även vetenskapen stöder vad vi vet är sant.
År 2012 undersökte forskare vid Victorias Deakin universitet de psykologiska effekterna av skrattyoga på mer än 400 anställda. En kombination av stretching och andningsövningar, med efterföljande skratt, förbättrar vårt välbefinnande betydligt på bara en månad.

Bara efter ett skrattyogapass ökade livstillfredsställelsen, humöret, självkänslan, optimismen och känslan av kontroll från 4,5 till 10,8 %. Stress minskade med 9,8 %, ångest med 5,9 % och depression med 5,8 %.
Liknande resultat rapporterades 2015, när effekterna av skratt testades på njurdialyspatienterna. Alla deltagare upplevde stärkt positivitet och minskad stress samt fysiska fördelar som förbättrad blodcirkulation.

Den största effekten av skratt registrerades som en fysiologisk förändring, när en patient med hypotension (lågt blodtryck och risk för hjärtstillestånd) minskade från 19 till 4.
Skratta bort din stress. Angelika Mcculloch började med skrattyoga förra året i ett försök att lindra stress. Efter att ha genomgått en stor hjärtoperation, min pappas bortgång och efter att jag började ta hand om min mamma (på heltid), som har Alzheimers, kändes det som om jag hade glömt hur man skrattar. När jag hörde talas om skrattyoga, beslutade jag att gå med och tog även min mamma med mig.
En studie från universitetet Loma Linda i USA visade ett rejält skratt ökar minnesförmågan hos de äldre. Angelika märkte fördelarna efter en månad och blev en hängiven deltagare i skrattyoga.
Hjärnan vet inte skillnaden mellan fejkat skratt och riktig skratt. Den skickar ut endorfiner i kroppen ändå. Jag började känna mig så mycket bättre berättar Angelika.

Det handlar om omprogrammering av hjärnan genom att skratta nästa gång du är i en viss situation och på det sättet skapar en ny känsla för det som sker. Hon märkte även att mamma påverkades av fördelarna: hon blev mer utåtriktad, mindre påstridig och hon började lyssna på läraren.

Ny forskning har visat att en timmes rejäl skratt bränner upp till 502 kalorier. 
Som grundare av skrattkonferensen är Neal en förespråkare av skrattets fördelar efter det hjälpte honom återhämta sig från en allvarlig sjukdom för 14 år sedan. "Jag fick bara några veckor kvar att leva", säger han. "Efter att ha arbetat så hårt för att bygga upp en verksamhet som jag skulle just sålt för miljoner, verkade det ironiskt jag nu fått en dödsdom, så det enda jag kunde göra var att skratta".

Vårdpersonalen märkte en förbättring av hans hälsa och han var övertygad om att skratt hjälpte honom att bli frisk. "Jag fortsatte att skratta som medicin medan mina läkare studerade mig och min hälsa fortsatte att förbättras och min kropp började läkas. Det finns ingen logik i vad som hände och ingen kunde riktigt förklara det, men det fungerade för mig och jag är här för att berätta min solskenshistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar