tisdag 7 februari 2017

Kaffet som skyddar barn och kvinnor!

Studenter från Universitetet i Toronto har kommit på hur man använder kaffesump för att skapa ett alternativ till ved för kvinnor och barn i flyktingläger. På det sättet räddar kaffesumpen liv.  Gårdagens kaffesump blir till en brännbar klabb och den kallas för Moto.
Målet med Moto är att sluta utsätta kvinnor och barn för farliga situationer när de lämnar sina campingplatser för att söka efter ved. Barn och kvinnor som bor i flyktingläger får gå många mil tidigt på morgonen för att hitta tillräckligt med material för att kunna laga frukost. Dessa barn och kvinnor riskerar bli offer för våldtäkt och sexuella övergrepp av den lokala milisen och män som bor i närheten av dessa läger, enligt FN (UNHCR).

Med hjälp av Moto, behöver de inte ge sig ut på farliga turer utanför lägret. Så snart de har lämnat lägret, är de i riskzon för misshandel säger Sam Bennett, en av grundarna till Moto. Dels så minskar Moto alla farliga situationerna utanför lägret men ger även tid för kvinnor att göra andra saker som att hitta en annan inkomstkälla eller utbilda sina barn

Ett team av MBA och teknologer från Torontos universitet kom på ett enkelt recept: De gjorde ett brännbart klabb genom att blanda torkad kaffesump, paraffinvax och socker som de gräddade i ugnen som en limpa.
Idag får teamet kaffesumpen från tre kaffekedjor i det lokala området. Men de letar efter partnerskapt med en större kaffekedja för att öka produktionen.

Kaffeklabbarna brinner för ca 90 minuter och kan användas för matlagning och uppvärmning, precis till samma saker som man använder ved till. Teamet hoppas kunna öka längden av brinntiden för nästa version av produkten. Klabbarna ska vara enkelt att producera så att man kan ta fram de lokalt där dessa behövs. Förutom att ge kvinnor och barn en säkrare framtid, skyddar Moto även den lokala skogen.
Det sker en alarmerande avskogningen i och runt flyktingläger som vi inte hör talas om. UNHCR pekar på hur trädkonsumtionen i lägren kraftigt överstiger vad naturen är i stånd att fylla. Moto kommer att minska behovet av ved (trädhuggning). 
Dessa brännbara stockar har potential att minska avfall, bidra till att minska hunger, skydda skogar och hålla kvinnor och barn i säkerhet.

Moto teamet kommer att tävla om Hult Priset i mars 2017. Med vinsten kan detta sociala företag fortsätta och se till Moto finns till hands i flyktingläger i Afrika, söder om Sahara.


Hur coolt är det att veta att kaffet jag dricker varje dag bidrar till att någon annan kan laga middag för sin familj på andra sidan av jordklotet?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar