måndag 5 december 2016

Din hjärna som trädgård - du får vad du odlar

Neurovetenskap säger att nervceller som ”avfyras tillsammans, sammankopplas”. Detta innebär att ju mer du använder neuronkretsarna i din hjärna, desto starkare blir de. Det är därför övning ger färdighet. Ju mer du tränar att spela piano, tala ett språk eller jonglera, desto starkare blir dessa kretsar.
I åratal har fokus i förmågan att lära sig nya saker varit i att bygga och stärka neurala kopplingar. Men nu har det visat sig att för vår förmåga att lära oss är det viktigare att bryta ner de gamla neurala kopplingarna. Det kallas för "synaptisk beskärning".
Din hjärna är som en trädgård
Tänk dig att din hjärna är en trädgård, där det i stället för blommor, frukt och grönsaker, växer synaptiska kopplingar mellan nervceller. Dessa är anslutningar som neurotransmittorer (dopamin, serotonin mm) färdas i.
"Gliaceller" är hjärnans trädgårdsmästare, som påskyndar signalerna mellan vissa nervceller. Andra gliaceller plockar upp skräp, rensar ogräs, dödar skadedjur och krattar upp döda löv. Hjärnans beskärningsträdgårdsmästare kallas "mikrogliaceller". De beskär dina synapsförbindelser. Frågan är, hur vet de vilka som ska beskäras?
Forskare vet idag att synapsförbindelser som används mindre märks med ett protein, C1q. När mikrogliaceller upptäcker denna markering, binder de sig till proteinet och förstör eller beskär synapsen.
Detta är hur din hjärna frigör fysiskt utrymme för dig att bygga nya och starkare förbindelser så att du kan lära dig nya saker.
Varför sova är så viktigt 
Har du någonsin känt som din hjärna är fullproppad? Kanske när du har börjat på ett nytt jobb eller är djup inne i ett projekt. Du sover inte tillräckligt och tar ständigt in ny information. Då, på sätt och vis är din hjärna fullastad.

När du lär dig massor av nya saker under en dag, bygger din hjärna kopplingar, men de är ineffektiva anslutningar, ”tillfälliga för situationen”. Din hjärna behöver beskära bort en hel del av dessa anslutningar och bygga mer rationella och effektiva vägar. Det gör hjärnan när vi sover. Det är en självrengörande organ när du sover. Hjärncellerna krymper ca 60 % för att skapa utrymme för gliaceller (trädgårdsmästare) att komma in ta bort oanvändbar avfall (info) och beskära synapser.
Du har väl någon gång vaknat upp efter en god natts sömn och kunnat tänka klart och snabbt? Det beror på all beskärning och städning som ägde rum under natten och som gav massor av utrymme att ta in och sammanlänka ny information med andra ord, att lära dig.

Att ta en tupplur är därför så fördelaktigt för dina kognitiva förmågor. 10- 20 minuters tupplur ger dina mikrogliaceller (trädgårdsmästare) chansen att komma in, rensa bort några oanvända anslutningar och lämna utrymme för nya att växa.
Att tänka med en hjärna som lider av sömnbrist är som att ta sig igenom en tät djungel med en machete. Djungeln är övervuxen, det går långsamt och är ansträngande. Du vet inte vart stigen du ska följa är och ljuset kommer inte igenom växtligheten. Att tänka med en utvilad hjärna är som att promenera runt en välskött stadspark där det finns tydliga stigar och vägar att vandra och som är anslutna till varandra på ett tydligt och lättöverskådligt sätt, växtligheten är på sina angivna platser och du kan se vart du är på vägen. Det är uppfriskande.

Var medveten om vad du är medveten om
Du har en viss kontroll över vad din hjärna bestämmer sig för att ta bort medan du sover. Det är de synaptiska anslutningarna som du inte använder som blir märkta för återvinning. De som du använder är de som får vatten och syre. Så var uppmärksam på vad du tänker på.
Om du använder mycket tid med att läsa teorier om slutet av Game of Thrones och lite tid på ditt jobb, gissa vilka synapser kommer att bli märkta för återvinning?
Om du är i klinch med någon på jobbet och ägnar din tid på att tänka på vad du ska säga till de och inte på det stora projektet som du ska jobba med, kommer du att bli en synaptisk proffs som är bra på att ge tillbaka men som är en dålig innovatör.

För att dra nytta av hjärnans naturliga trädgårdssystem, ska du helt enkelt tänka på saker som är viktiga för dig. Dina trädgårdsmästare kommer att stärka dessa förbindelser och beskära förbindelser som du bryr dig mindre om. Det är så du hjälper trädgården i din hjärna att blomstra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar