fredag 2 december 2016

Är ingenting någonting? Mindfulness för barn

Vad är mindfulness?
Mindfulness är energi som hjälper oss att njuta av det som händer just nu. Medveten energi kan ge oss mycket glädje. Det hjälper oss att lida mindre och lära av vårt lidande. Ett bra sätt att få lite medveten energi är att blunda och andas lätt. Bara rikta din uppmärksamhet på dina andetag. Om du kan njuta av din in- och utandning, skapar du medveten energi.
 Vad ska du göra om någon mår dåligt och du vill trösta personen och få honom eller henne att må bättre?
En av de enklaste och mest kärleksfulla saker du kan göra för någon som mår dåligt är bara att vara med dem. Du kan säga: "Jag är här för dig." Du erbjuder din närvaro, som är den mest underbara gåvan du kan erbjuda en annan person.

Vad gör du när du är rädd?
Vanligtvis när vi är rädda, försöker vi fly ifrån det som skrämmer oss. När jag är rädd, andas jag djupt och det lugnar ner mig. Jag låter bli att fokusera på mina tankar och bara andas. Detta hjälper mig alltid. Varje gång jag har orolig mage, fyller jag en varmvattenflaska och sätter den på min mage. Efter bara fem minuter känner jag mig mycket bättre. Medveten andning är som en varmvattenflaska för mig. Varje gång jag använder medveten andning för mina rädslor, får jag lindring.
Varför känner jag mig ibland ensam och att ingen älskar mig?
Ibland är människorna runtomkring dig distraherade och de kan glömma att uttrycka sin kärlek för dig. Men om du känner att ingen älskar dig, kan du alltid titta på naturen. Ser du ett träd ute? Trädet älskar dig. Det erbjuder sin skönhet och friskhet till dig och ger dig syre så att du kan andas. Jorden älskar dig, den erbjuder dig färskvatten och frukt för dig att äta. Världen uttrycker sin kärlek på många sätt, inte bara med ord.

Hur kan jag älska någon som gillar olika saker än jag?
Att älska är att upptäcka. Om du håller på att älska en annan person, kommer du att upptäcka underbara saker om den personen. Du kan njuta av skillnaderna eftersom det skulle vara tråkigt om alla var lika. Även om den andra personen har en kvalitet som inte verkar älskvärd, kan du öva älska den personen ändå, precis som de är och inte hur man önskar att de var.
Hur kan jag hålla mig lugn när jag ser så många dåliga saker i världen?
När jag ser våld eller övergrepp, gör det fortfarande mig arg. Vi blir arga ibland. Men vi kan lära oss att ta hand om vår ilska. Om vi ​​tittar noga, kan vi märka att människor som är grymma har en hel del smärta inom sig. När vi ser smärtan, kan vi känna medkänsla inom oss själva och hjälpa situationen genom att skapa fred, även om det som händer runt omkring oss inte är fredligt. Vi kan använda våra andetag och mindfulness att förändra energin av ilska till energin av medkänsla. När vi har medkänsla, kan vi hjälpa andra människor att lida mindre.


Från boken: Är ingenting någonting av Thich Nhat Hanh, zenbuddhistisk munk, lärare och fredsaktivist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar