måndag 7 november 2016

Minska ångest genom att lyssna på musik

Neurovetenskap har kommit fram till (även om vi själva visste det redan i någon utsträckning) att lyssna på musik minskar ångest med upp till 65 %. Alla vet att de behöver hantera sin stress på något sätt. När det blir svårt på jobbet, i skolan eller i ditt privatliv, kan du använda så många tips, tricks och tekniker som får dina nerver att lugna ner sig. Nu vill de brittiska vetenskapsmän gett sitt stöd genom att ha skapat en lista med 10 låtar som visat sig vara de mest avkopplande.
Ljudterapi har länge varit populärt som ett sätt att koppla av och återställa hälsan. I århundraden har ursprungskulturer använt musik för att öka välbefinnandet.
Studien genomfördes med hjälp av deltagare som försökte lösa svåra pussel så snabbt som möjligt. Deras reaktioner följdes med hjälp av sensorer. Uppgifterna framkallade en viss nivå av stress och deltagare lyssnade på olika låtar medan forskarna mätte hjärnans aktivitet liksom fysiologiska tillstånd som hjärtfrekvens, blodtryck och andning.
Enligt Dr David Lewis-Hodgson av Mindlab International, som utförde forskningen, producerade listettan högre grad av avslappning än någon annan musik testats hittills.
När de lyssnade på låten "Weightless" , resulterade det i en märkvärd minskning av deltagarnas ångest med 65 % och en minskning på 35 % av fysiologiska spänningsvärden.
Gruppen Marconi Union som skapade "Weightless" gjorde det i samarbete med ljudterapeuter. Musiken är konstruerat med noggrant arrangerade harmonier, rytmer och basgångar för att bidra till att minska lyssnarens hjärtfrekvens, sänka blodtrycket och minska nivåer av stresshormonet kortisol.
Stress förvärrar och ökar risken för olika åkommor som hjärtsjukdomar, fetma, depression, gastrointestinala problem, astma med mera. Harvard och Stanford fann hälsoriskerna från stress på arbetet som enskild orsak för fler dödsfall än diabetes, Alzheimers eller influensa.

Forskning är tydlig: om du vill att din kropp och själ mår bra måste du ge de vila. Musik är ett enkelt sätt att dämpa påfrestningarna som orsakas av alla pingar, ljud, appar, taggar, texter, e-post, möten och deadlines som alla lätt kan höja din stressnivå snabbt och lämnar dig med en känsla av ångest och oro.
Eftersom låtarna har en avkopplande inverkan i dig, så kör inte bil när du lyssnar på dessa, men använd de till att öka ditt välmående och för att koppla av:

10. "Vi kan flyga" av Rue du Soleil (Café Del Mar)
9. "Canzonetta Sull'aria" av Mozart
8. "Someone Like You" av Adele
7. "Rena Shores" av All Saints
6. "Please do not go" av Barcelona
5. "Strawberry Swing" av Coldplay
4. "Watermark" av Enya
3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)" av DJ Shah
2. "Electra" av Airstream
1. "Vikt" av Marconi Union

Det finns ett offentligt spellista med alla dessa låtar på Spotify på cirka 50 minuter, det är också nedladdningsbara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar