fredag 4 november 2016

El-ledande slitstark smart-tyg för nya uppfinningar

Silkesmaskar som matas med grafen producerar ett superstarkt silkestyg som leder ström. Grafen är en allotrop av grundämnet kol och som utgörs av en ytterst tunn skiva, endast ett atom-lager tjockt.
Kolet förbättrar sidens egenskaper att leda elektricitet, är dubbelt så starkt som vanlig silke och tål
50 % högre belastning.
Den här smarta textilen har tillämpningar inom medicin, friidrott, bärbara elektronik, ja möjligheterna är oändliga.

Silk är ett naturligt sourced fiber populär i textila applikationer inte bara för sin skönhet, men också för dess mekaniska hållfasthet och en studie har nu rapporterat att gossamer trådarna bli ännu starkare och hårdare när silkesmaskar utfodras kolnanorör och grafen.
Silkesmaskar, larverna av silkesnattfjärilar, matas med mullbärsblad och grafen. Forskarna besprutar mullbärsbladen med en vattenlösning som innehåller 0,2 viktprocent antingen kol-nanorör eller grafen. Eftersom man redan tillverkar silke så var det hyffsat enkelt att lägga till grafen i larvernas diet så att silkesproduktionen fortsatte som vanligt fast med ett annat resultat.
Credit: SarDiuS/Shutterstock
Zhangs team testade konduktivitet och strukturen efter att ha uppvärmt silkefibrer i 1050° C för att karbonisera silkesproteinen. Till skillnad från obehandlat silke, leder kol-förstärkt siden el. Dessutom, spektroskopi och mikroskopisk avbildning visade att de modifierade sidenfibrerna hade en mer ordnad kristallstruktur.
Plagg med smarta textilier har så många fler potentiella användningsområden än de som skapas med hjälp av traditionella material. En el-ledande tyg med detta kol-förstärkt silke kan ha tillämpningar inom biomekanik, där den berättar för idrottaren var spänningarna ligger och hur fördela trycket i hela kroppen under träningen. Den skulle kunna användas i elektroniska kläder som kan "prata med våra smartphones" och forskare som skapar bionedbrytbara medicinska implantat skulle kunna använda materialet för att förbättra sitt arbete.

Enligt vetenskapsman Yaopeng Zhang av Donghua Universitet, kan den här metoden som användas av teamet på Tsinghua Universitet och på ett enkelt sätt producera starkt silkesfibrer i stor skala. Återigen för att förbättra livet för alla.
Läs mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar