torsdag 19 maj 2016

Skratta = Meditation

Att skratta får din hjärna att hamna i ett meditativt tillstånd

Skratta förbättrar din hälsa dramatiskt och det kan vara lika bra för dig som ett djupt tillstånd av meditation enligt forskare. Forskare i Loma Linda universitet i USA har studerat effekterna av stresshormonet kortisol på hjärnan och om skratt kan påverka kortisolens destruktiva inverkan på kroppen. De fann att skratt minskar de negativa effekterna av kortisol och skulle kunna användas som terapi. En bra och en trevlig lösning även för patienter med hypertoni, diabetes eller hjärtproblem.

Desto mindre stress man har, desto bättre minne har man. Humor minskar den destruktiva verkan av hormoner i samband med stress, såsom kortisol, som påverkar hippocampusneuroner som är ansvariga för minnesfunktion samt minskar nivåerna av blodtryck, vilket förbättrar vårt humör.

Skratt stimulerar frisättningen av endorfiner och dopamin i hjärnan, vilket ger oss en känsla av tillfredsställelse och belöning. Dessa positiva neurokemiska förändringar i sin tur får immunsystemet att fungera bättre. Skratt orsakar förändringar i hjärnvågor, speciellt i gamma vågor, som verkar för att öka minneshämtningsprocesser.

Skratt leder till produktion av hjärnvågor vars frekvenser liknar dem som observerats hos människor i ett meditativt tillstånd. Den största minskningen av kortisolnivåerna visades i gruppen av patienter med diabetes, medan medlemmarna i den friska gruppen visade den högsta förbättringen i minnestestet.

Så man kan säga att skratt är nyttigt för alla, både i behandlande syfte och i förebyggande syfte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar