söndag 10 april 2016

Nya vattenflaskor av alger

Plastflaskor kommer med en högre prislapp än de flesta inser, för det tar upp till 1000 år att brytas ner på soptippen. Det faktum att åtminstone hälften av alla vattenflaskor används endast en gång gör avfallet av plastflakor mycket mer hemskare. Isländska produktdesignern Ari Jónsson ville göra något åt saken och skapade en biologiskt nedbrytbar vattenflaska av alger.
Han kände att det finns ett akut behov av att hitta sätt att ersätta en del av den ofantliga mängden plast vi producerar, använder och kastar bort varje dag. Varför använder vi material som tar hundratals år att brytas ner i naturen bara för att dricka ur en gång och sen kasta bort?
Hans innovativ lösning på problemet med plastföroreningar är agar, en substans som framställs från alger. Agar dateras till 1650-talet, när en japansk gästgivare rörde ihop en soppa och märkte att det hade blivit gelé över natten. I slutet av 1800-talet hamnade agar i mikrobiologilabben där det fortfarande idag används för att separera molekyler.

Jónsson skapade en flaska ur alger genom att blanda pulveriserad agar med vatten. Den resulterande blandningen har en ostadig, geléliknande konsistens som värms upp innan den hälls över i en kall form. Formen snurrar runt inne i en behållare med isvatten tills agarn bildar en flaska. Bara efter några minuter av kyla och flaskan är klar för användning.

Alg-flaska behåller sin unika form tills den är tom och sen börjar den brytas ner. Det är ett helt naturligt alternativ till plast och enligt Jónsson går flaskan att tugga på om man tycker om smaken. Agar används ofta som ett vegetariskt eller veganskt substitut för gelatin i desserter och den är både säker för miljön och för människor.


Jónsson visade upp sitt projekt på DesignMarch, en designfestival som hölls i Reykjavik. Han studerar för närvarande på Islands konsthögskola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar