lördag 26 mars 2016

Vetenskapen om goda gärningar

Goda gärningar smittar
Vi har en naturlig förmåga att imitera människor runtomkring oss. Vi anammar deras tankar om lämplig beteende och vi känner vad de känner. Välgörenhet är inte undantag. I ett experiment med ett spel som skapades för att mäta altruism, kunde man visa att varje dollar som gavs resulterade i att de som såg denna generositet hade lättare att ge.
Sociala nätverket bidrar till goda gärningar
Samma experiment visade att generositet sprider sig upp tre nivåer via nätverket (från en person till en person till en person till en person) och när vi lagt upp alla extra donationer som resulterade vid varje steg, fann vi att en extra dollar gav tre extra dollar från alla andra i nätverket.

Budskapet förstärks när det sprids naturligt
Folk bombarderas av information hela tiden i vår teknik-centrerad samhälle, därför kan forum till goda gärningar tappas bort. Vår forskning antyder att den indirekta effekten av en uppmaning till dina vänner är ungefär tre gånger större än den direkta effekten på dig som mottog uppmaningen i första hand. Ju mer du kan få människor att sprida budskapet naturligt, desto större effekt blir det.

Nära vänner har en stor betydelse 
Vid beteenden som övervikt, rökning och drickandet, fann vi att de som vi var ihop med hade den största påverkan på vår beteende, även syskonen och vänner än vad t.ex. grannarna hade. Så när man vill påverka människors beteende ska man fokusera motivationsarbetet gentemot dessa starka nätverk i stället för att sprida budskapet över mer avlägsna kontakter.

Våra nära riktiga vänner är också “online”
Även om de flesta online-relationer inte är starka (den genomsnittliga personen på Facebook har ca 150 "vänner"), tenderar vi att vara anslutna till våra närmaste vänner på nätet med. Därför är det möjligt att använda sociala nätverket på nätet för att nå våra verkliga vänner för att sprida goda gärningar.

Gör goda gärningar synliga 
En experimentell studie av donationer visade att människorna donerade mer när man berättade för de om någon annans donation (hur stor den var). Men överdriv inte, för i samma studie fann man att om man överdrev andras donationer (att någon donerade ofantligt mycket) valde man att inte donera alls för att inte verka snåla.

Förstå styrkan med ditt nätverk
Allt vi gör ger krusningar genom vårt nätverk. Om du mår bra efter att du gjort en god gärning, kommer detta att ha en positiv effekt på dina vänner, dina vänners vänner och även dina vänners vänners vänner. Din egen positiva inspiration och förändring påverkar hundratals människor. Och alla vill vara med att göra världen till en bättre plats.

1 kommentar:

  1. Åh, det är intressant. Det är viktigt för mig att känna till några företagande tricks eftersom jag vill öppna ett litet företag. Min fru är mycket lycklig och hon har vunnit några tiotusentals euro i best online casino . Kanske är det tillräckligt för att öppna ett bageri, vi har länge drömt om det här. Och tack vare ödet blev det möjligt. Vi donerade flera tusen till barnfonden med cancer, för vi måste vara socialt orienterade och hjälpa människor. Du kan också spela om du är en spelare och du har tur.

    SvaraRadera