måndag 14 mars 2016

Tångbaserat material kan ersätta plastförpackningar

Nästan allt runtomkring oss består av plast, förpackningar för livsmedel, leksaker och varje typ av produkt där emellan. Även med återvinningsinsatser kan inte plast återvinnas om och om igen, till skillnad från aluminium och glas. Plast är känd för att vara svårt att bryta ner och har en livscykel på 500 och 1000 år. 
Amam, en ny japans designföretag blev bekymrad över konsekvenserna av att använda så mycket plast, utvecklade ett mer miljövänligt sätt att paketera varor. Produkten heter Agar Plasticity och består av agar, ett gelatin-aktigt material som finns i röda havsalger.
Trion bakom Amam, Kosuke Araki, Noriaki Maetani och Akira Muraoka, arbetar alla som designers och de gick ihop 2015 för att skapa tillsammans något utanför deras respektive intresseområden. Agar Plasticity är gruppens första samarbetsprojekt.
"Vi lockades av agar som material på en lokal marknad. Agar hade en lämplig konsistens och tilltalande utseende. Relativt snart efter det, trodde vi att agars struktur och att den var viktmässigt lätt skulle vara lämplig för stötdämpande material. Sedan gjorde vi en del experiment och fann agar formbar, så vi bestämde oss för att jobba vidare med det”.

Agar har en lång historia som en livsmedelsingrediens i Japan, där det vanligtvis säljs torkad. Vanligtvis smälter man agarn i varmt vatten för att göra traditionella japanska sötsaker och desserter. Processen att göra agar-baserade förpackningar är ganska lika.

Agar plast-processen börjar med att man löser upp agarpulver i sjudande vatten och hälls därefter i en form. När agar blir till ett slags gelé, fryser man formen för ungefär två dagar. Denna frysmetod formar agar till en struktur som har stöddämpande egenskaper som ett förpackningsmaterial. Efter två dagar tinas materialet upp och lufttorkas.
Målet är att skapa förpackningar till ömtåliga produkter som flaskor och visionen är att ersätta engångsplastprodukter, som kassar, hotellprodukter och så vidare med agar-plast. Nu hoppas teamet hitta forskare och resurser till projektet för samverkan.  
Agar-plast är miljövänlig och kan tas hand om på ett enkelt sätt då den absorberar och behåller vatten ganska bra. Den kan användas för att bevara vatten i jorden t.ex. i trädgården genom att blanda den med jord. Om agar-plast hamnar i havet, skulle det inte vara skadligt för miljön, med tanke på att den kommer från havet.

Agar utvinns ur två specifika typer av röda alger genom kokning. En av dem, den som används för att producera agarpulver kan odlas i vatten. Den odlas och skördas i hela världen som i Chile, Egypten, Asien mm. Den andra typen av agar går inte att odla.

Fast Agar Plasticity är fortfarande i prototyp fas, är det verkligen uppmuntrande att se en sådan relativt enkel alternativ till plastförpackningar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar