söndag 13 mars 2016

Plastbank

Plastbank: Minska fattigdomen genom att skörda plastavfall för 3D-skrivare

Plast kom som en gåva från ovan bara för att bli en produkt som finns överallt och som vi inte har kontroll över. Vi förorenar vår miljö med plast, havet, naturen och låter djuren dö pga. plastavfall. Tänk om vi skulle kunna använda plastavfall till en typ av ny ”valuta” och genom det bidra till att minska fattigdomen?
Det är tanken bakom Plastbank, som uppmanar till att skörda och återanvända plastavfall för att sen användas dem för att göra 3D-utskrifter, som "Samhällsnyttigt plaståtervinning".
Plastbanken bygger upp plaståtervinningsstationer runt om i världen, där det finns ett överflöd av både plastavfall och fattigdom.

Vi ger människor möjligheten för att försörja sig själv genom att samla plast som en valuta som de sen kan byta för verktyg, hushållsartiklar och 3D-utskrifter.
Deras uppdrag är att reducera plastavfall från naturen och samtidigt hjälpa människor att resa sig från fattigdom och gå över till entreprenörskap.

En del av problemet med plast är att vi inte förstår att det finns något värde i plast och då slänger man det ut i naturen urskillningslöst. Men om det verkliga värdet av plast kunde synliggöras, skulle det bli alltför värdefullt att helt enkelt kasta bort plast för man skulle betrakta det som en resurs, inte en restprodukt.

Plastbanken drev en framgångsrik folkinsamlingskampanj i år och samlade 140 000 kr för att starta sitt första pilotprojekt i Lima, Peru, i februari 2014.
”Vår självgående affärsmodell gör det möjligt för de fattiga att samla plast som en valuta och som bidrar till olika möjligheter, inklusive utbildning, förnödenheter och 3D tryckeritjänster", säger Plastbank.

Eftersom det finns så många olika typer av plast, kan återvinning alla av dem verka som en monumental uppgift, men Dr Mike Biddle, som sitter i styrelsen av plastbank, kan ha svaret, eftersom han har utvecklat en omfattande återvinningssystem med 30 steg, som kan producera tex plastpellets av återanvänt plast till industrin, som skulle hjälpa dem att reducera energin de använda till mindre än en tiondel av den energi de använder idag när de använder ”vanlig plast”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar