onsdag 2 mars 2016

App som levererar matrester från företag till de hemlösa

När UC Berkeley elev Komal Ahmad bjöd en hemlös man på lunch blev hon inspirerad att skapa en app som skulle förändra livet för hundratusentals personer som lever på gatan.
När han ville ha pengar för mat, tog hon honom till lunch i stället och fick reda på om hans tid som en soldat i Irak. Kort efter hennes erfarenhet, startade hon ett initiativ på Berkeley att donera matrester från universitetets matsalar till lokala hemlösa skyddsrum. Programmet var så framgångsrikt att på tre år, har det spridit sig till över 140 skolor runt om i landet.
Matrester är ett allvarligt problem i USA. Amerikaner kasta ut mer mat än plast, papper, metall och glas och 2012 kastade man över 35 miljoner ton livsmedel. Samtidigt 1 av 6 amerikaner går hungriga varje år.
Ahmad lanserade en app 2013 som uppmuntrar privata företag och evenemangsplanerare att donera mat som blir över. Feeding Forward är en icke-vinstdrivande tjänst som gör det möjligt för användare att få resterna hämtade och levererade direkt till människor som behöver det mest. I San Francisco, har appen levererat 313 000 kg mat för över 575 000 hemlösa.
Som Ahmad säger att "Vi måste ta reda på hur man kan skapa hållbara lösningar där vi kan snabbare distribuera maten som vi redan har till människor som behöver det." Tusentals människor runtom i världen har visat intresse för hennes tjänst.
Människor från Nairobi, Bangalore och Hong Kong har bett Feeding Forward att expandera till deras städer och länder.
Även om Ahmads app är nu ett av de mest framgångsrika verktyg för att ge mat åt de hemlösa, är hennes app en del av den växande rörelsen som vill lösa problemet med hunger och med matsvinnet. En annan app som kallas för LeftoverSwap, skapades av ett par entreprenörer två år sedan. Med hjälp av appen ger människor bort sina matrester till de behövande.En till app, Cowboy-appen, grundades 2012, som hämtade överskottsmat från grossister och restauranger och levererade det till soppköket.
Det är djupt imponerande att en ung kvinna kunde skapa sådana påtagliga effekter lokalt där hon bor, men det mest inspirerande är den globala stöd hon fått för sitt arbete. Det visar att det finns fortfarande hopp i vår värld för generositet, medkänsla och en ljusare framtid.
Om du vill veta mer om Ahmads innovativa projekt och delta i det eller donera, besök www.feedingforward.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar