lördag 6 februari 2016

Humor är viktigt för tillfrisknande

Psykologen (världsskratt skaparen) Steve Wilson säger att humor är en viktig del av återhämtning, tillfrisknande och för motståndskraft. Läs mer om den seriösa sidan av humor och få strategier för att hantera post-traumatisk stress.
Steve säger att för att bli frisk, läka sig och återhämta sig från traumatisk stress ofta involverar humor och skratt. Direkt efter traumatiska upplevelser kan det vara svårt att hitta skratt och vissa gånger stänger upplevelserna våra hjärtan. Vetenskapliga studier visar att många återhämtar sig, vissa blir även starkare än vad de var innan de extrema upplevelser de har varit utsatta för. En liten del av människor har svårt att komma tillbaka till det vanliga tillståndet.

Genom historien har humor och skratt visat sig vara en medfödd gåva i att se och reagera på ett mindre seriöst sätt på livets utmaningar. Den komiska lättnaden kommer till alla människor på olika sätt och olika tider. När vi har fått skratt och humor tillbaka, fungerar dessa som terapi med en stark positiv biologisk och psykologisk påverkan.
Steve föreläser om humorns värdefulla effekter i emotionell tillfrisknande. Han lär också ut hemligheten till välmående. Han är författaren till boken Superhumorstyrka (Super humor power) och skaparen av Världskratt-tour och har föreläst för tusentals människor över hela världen om hur ta det lite lättare och leva bättre.
Människor har genom århundraden använt humor, berättelser, musik och dans för att handskas med de mänskliga tragedierna. När vi är i kontakt med vår egen kreativitet och skapande förmåga känner vi oss mindre maktlösa. Även Carl Jung sa att konst är medicin för lidande.

När orkanen Katrina svepte över USA, var alla som hjälpte till överens om att humor var ett viktigt inslag och att man skulle uppmuntra till det beroende på situationen. Efter det blev humor ett verktyg när man diskuterade om stormen och dess följder. Man har använt humor i graffiti och skyltning, i t-shirts och bildekaler, med förlösande och fördriven, hoppfull, arg och politisk aggressiv humor.
Humor ger människor perspektiv och skratt och är alltid en signal för förbättring. Humor hjälper att uttrycka ilska, men man måste vara finkänslig för när man använder humor och på vilket sätt. Alla vet ju att det som uppfattas som roligt varierar från person till person (från nation till nation).

Hur tidigt är för tidigt med skämt och skratt? Det finns inga instruktioner för att räkna ut när man kan börja skoja om saker och ting. I USA, efter 9/11, var TV-komikerna ”nere” en vecka. Efter orkanen Andrew och Sandy kom skämten tillbaka relativt snabbt.
Steve poängterar att det finns tillstånd och naturliga mänskliga känslor som blockerar oss att se det humoristiska och då vi inte kan skratta. Då kan humor vara olämpligt och med dålig tajming.
Vissa frågar “hur kan du skratta under sådana tider och omständigheter?”. Vissa andliga lärare kan svara med en fråga ”Hur kan du inte skratta under sådana tider?”. Det finns tid för skratt och tid för gråt. Vissa gånger är vi i ett tillstånd där vi skrattar och gråter samtidigt. Vissa människor blir hjälpta av humor med att återfå sin balans. Andra kan använda skämt för att uttrycka ilska. Många får en lättnadkänsla med distraktion som humor, skratt och lek ger.  Man kan också trigga igång skrattet med roliga minnen. George Bernhard Shaw sa att livet inte slutar att vara roligt när folk dör, precis som den inte slutar vara seriös när folk skrattar. Så förr eller senare är skratt möjligt och nödvändigt igen.

Humor ska vara inbjuden inte intvingad. Man måste också ha fingertopskänsla och medkänsla. Men när det finns öppning för skratt och humor, ta vara om det. Även om dessa stunder är korta, ta tag i möjligheterna för att skapa lättnad och helande.
Världsskratt-turné ”tänk globalt, skratta lokalt”, skapades av Steve Wilson 1998 och den är fylld med resurser för att öka produktivitet, hälsa och välmående i företagande, vård och omsorg och inom utbildning. Den fortsätter att vara en källa för inspiration. Steve har jobbat närmare 50 år som psykolog och 30 år för att specialisera sig i och applicera terapeutisk humor. Hans turné erbjuder resurser, utbildningar och träningsprogram för humanitära uppdrag, för att få ihop vetenskap och uråldrig visdom. Steve tror att tillsammans kan vi skapa en värld med bättre hälsa, lycka, glädje och frid med hjälp av skratt. Mer än sex tusen personer har slutförd hans unika träningsprogram i hur man skapar terapeutiskt skratt och
tiotusentals människor har blivit inspirerade av hans föreläsningar, kurser, böcker och artiklar.

För mer information läs:
http://www.worldlaughtertour.com 
http://www.prweb.com/releases/2012/11/prweb10124550.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar