söndag 24 januari 2016

Nya hus med återvunnen plast

Mexiko har länge kämpat med att ta hand om överflödet av sopor som finns överallt, på gatorna och stränderna. Det finns flera initiativ att hantera problemet med sopor, utan synbar resultat. Företaget Eco Domum (Eco Home) har kommit på en lösning som vänder Mexikos folkhälsoproblem till bostäder för landets fattigaste invånare. Grundaren Carlos Daniel González samlar in, sorterar och smälter ner plast i en vätska. Resultatet placeras sedan i en hydraulisk press, som sen formar plasten till hårda paneler. Det tar två ton plast för att göra ett hus. Eco Homes kan minska betydligt Mexikos plast- och sophögar.
 Storlek på hus varierar från 40 – 42 kvm och har ett vardagsrum, två sovrum, ett kök och ett badrum. Var och en innehåller ca 80 paneler och tar sju dagar att bygga. I genomsnitt producerar anläggningen paneler för 1,5 hus varje dag. Det kan tyckas lite, men jämfört med den vanliga tidsramen för offentligt bostadsprojekt är det här extremt snabbt. Till exempel ett hem från Habitat for Humanity tar allt från 8 månader till två år att färdigställa.
Eco Domum hus är mycket prisvärda. För familjer som lever under fattigdomsgränsen med lön på ca 1200 kr i månaden kan dessa hus bli verklighet då de kostar ca 2300 kr.
Hittills har Eco Domum gjort flera hundra hus förr staden Huauchinango och det är tänkt att producera cirka 300 bostäder under 2016 för Pahuatlán och Chiconcuautla. Företaget hoppas att sprida plasthus utanför Mexiko under de kommande åren.

Läs mer http://mic.com/articles/132917/eco-domum-startup-is-turning-plastic-waste-into-affordable-housing-to-fight-poverty#.OsswT36l8 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar