måndag 25 januari 2016

Neoprenskal som minskar mödradödligheten

LifeWrap skalet eller skyddet är tillverkad av neopren och kardborreband och har hittills använts av mer än 10 000 kvinnor i 33 länder.
Strax efter Aisha födde hemma nära Kano, Nigeria, började hon blöda kraftigt så att hon hamnade i chocktillstånd och fördes till närmaste sjukhus. Hennes blodtryck var för lågt. I den här stunden har tiden en livsavgörande betydelse. Aisha kunde vara en av de otaliga kvinnor som dör av blödning efter förlossning. Nu fick hon hjälp i tid genom att bli snabbt inlindad i LifeWrap av barnmorskorna. Aishas blodtryck ökade omedelbart och det hjälpte henne att överleva tills hon fick rätt behandling.
Detta är ett typiskt scenario för många mammor i utvecklingsländer som lider av blödning efter förlossning och som är den främsta orsaken till mödradödlighet. Nu gör LifeWrap stora framsteg i att vända dödligheten i dessa länder.
 LifeWrap fungerar som första hjälpen för att stabilisera tillståndet hos kvinnor som Aisha som inte har tillgång till resurser för att stoppa blödningen omedelbart. Den lågteknologiska uppfinningen håller kvinnor vid liv medan de transporteras till ett sjukhus för operation eller för behandling. Enligt amerikanska gynekologer dör en kvinna vart fjärde minut pga blödning efter förlossning.
Suellen Miller, en sjuksköterska-barnmorska och professor i obstetrik och gynekologi vid University of California, San Francisco, utvecklade plagget. Miller har arbetat med internationell mödravård sedan mitten av 1980-talet, där hon mötte svåra situationer runt om i världen. "Blödning var den främsta orsaken till mödradödlighet och trots nya läkemedel var dödligheten fortfarande hög. Det var verkligen nedslående. "
Det var då Miller träffade en läkare från Stanford University som använde något som kallas ett icke-pneumatiskt Antishock-tyg på ett sjukhus i Pakistan som inte hade någon blodbank. Plagget vidareutvecklades från en modell som ursprungligen utformades av en kvinnlig astronaut på NASA och som hade använts på skadade soldater i Vietnam. Denna nyare version blev en enkel wrap.
Miller och hennes team hade otroliga resultat som visade drastiska minskningar av mödradödlighet: 50 % överlevde jämfört med tidigare siffror. "Detta är fantastiskt i obstetrik", säger hon. "Och med något så enkelt och lätt att använda och dessutom är återanvändbara."

LifeWrap stoppar blödningen och ger kroppen tid att koagulera. När kvinnor är gravida, är livmodern fylld med blod för att tillföra det till barnet. Efter förlossningen drar livmodern ihop sig och på det sättet stänger blodkärlen och stoppar blödningen. Men ibland drar inte livmodern inte ihop sig och blödning fortsätter, vilket kan leda till att organen stänger av sig och man dör. Medicinering kan hjälpa, men det är inte alltid tillgängligt i utvecklingsländerna.
"I vissa av dessa länder som i landsbygden i Etiopien, kan det gå dagar där en medvetslös kvinna väntar på kirurgi eller blodtransfusion. Denna LifeWrap håller blodet kvar i hjärtat, lungorna och hjärnan och gör en enorm skillnad.

Två utbildade personer kan svepa in en patient i 10 sekunder. Effekterna är nästan omedelbara. "Blödningen saktar ner och om kvinnan är medvetslös, återfår hon medvetandet inom 15 minuter. "
Skalet är tvättbart och kan användas upp till 142 gånger. Det kostar ca 380 kr.
Effekten påverkade inte bara kvinnor som överlevde, utan även läkare och vårdpersonalen påverkades positivt av LifeWrap. Eftersom dödligheten var så stor tidigare, hade personalen tappat hoppet om att kunna rädda kvinnor och var i ett tillstånd av hopplöshet. Nu har de återfunnit hopp igen om att kunna rädda så många kvinnor med hjälp av LifeWrap.

Läs mer http://www.takepart.com/article/2015/12/02/lifewrap?cmpid=tp-fb 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar