lördag 30 januari 2016

Kreativitet handlar om tillit

Om du vill skapa, börja skapa. Om du vill skriva, börja med det. Om du vill göra något så börja. Utan tankar om det. Det är det ända sättet.  

Övning: ta ett papper och skriv ner alla rädslor (tvivel, oro) och alla tankar du har inom dig när du tänker på vad du skulle vilja göra. Oavsett om det handlar om att skriva, måla, dansa osv. Skriv ner allt som väcks i dig när du tänker på kommande projekt. Sen väljer du någon som du känner förtroende för och berätta för dem att dessa är dina rädslor och att du vill att dem ska läsa din lista. När du delar dina rädslor med någon avlastar och avgiftar du dig själv från dem, du avdramatiserar det hela och efter det går du tillbaka till ditt projekt. Efter denna övning kommer du att kunna ta steg du inte trodde att du kunde innan.   All kreativitet är en handling av tillit. 

Om du vill skriva, måste du ha tillit att göra det. Om du ska gå på en scen, måste du ha tillräckligt med tillit att göra det. Kreativitet är alltid en visning av tillit, när du stärker din tillit, stärker du din förmåga att skapa.  

Alla vi har en inre kritiker. Ta inte det så seriöst som du brukar göra. Ge det ett namn, gör det till en karikatyrfigur, gör det till en figur du kan skoja med istället för att ha det som en röst av den eviga domaren, den som dömer. Gör hen till något humoristiskt. För när du ger den ett namn, kan du tilltala den.  Vi alla känner rädsla och i viss mån behöver vi det för att gå vidare, som en utmanare. Trots rädslan ska du gå framåt och göra det du vill ändå. När du gör något (t.ex. skriver) och din inre kritiker säger, oj vad du är bra, duktig, vacker. Säg till den: tack för att du delar med dig och fortsätt göra det du gör. Lite som att: jag hör vad du säger och sen gör du vad du gör. Du håller på att träna din inre kritiker att stå på sidan av och vänta under tiden du skapar.  Så vi alla kommer att vara rädda, men vi kan träna oss att se på det med lite distans, hantera det och släppa taget om det.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar