fredag 27 november 2015

Dricksvatten av saltvatten

Vatten är livsviktigt för alla på denna planet, men rent vatten är tyvärr inte något som vi alla har tillgång till. Men med en ny uppfinning som utvecklats av ett team av forskare vid Alexandria Universitet i Egypten kan vi ändra på det.
De använder sig av en avsaltningsteknik som kallas pervaporation. Saltet avlägsnas från havsvatten med användning av specifikt utformade syntetiska membran som filtrerar bort stora saltpartiklar och föroreningar så att de kan förångas bort. Det återstående saltet upphettas, förångas och kondenseras tillbaka till rent vatten.

 I utvecklingsländerna har behovet av att skapa något som renar vatten utan att det kostar för mycket och som inte kräver för mycket resurser. Tekniken måste vara överkomlig. Membranen som finns i denna nya uppfinning går att skapa med hjälp av billigt material som finns lokalt. Ännu viktigare aspekt är att förångningen som är en del av processen inte kräver någon elektricitet, vilket gör denna metod för vattenrengöring billig och lämplig för områden som saknar strömförsörjning.

Forskare upptäckte också att denna teknik inte bara det filtrerade bort saltet utan den kunde också skapa rent vatten av avloppsvatten och avlägsna smuts. Den banbrytande forskningen publicerades i tidskriften Water Science and Technology.

Tekniken implementeras i studien är mycket bättre än omvänd osmos, som för närvarande används i Egypten och de flesta länderna i Mellanöstern och Nordafrika. Tekniken kan effektivt avsalta vatten även med hög koncentration av salt liksom vattnet i Röda havet, där avsaltningen idag kostar mer och ger mindre.

Tekniken är inte ute ännu för konsumentbruk i en större skala och handlingsplan för att hantera avfallet måste också upprättas.

Under tiden, för att hjälpa de cirka 750 miljoner människor över hela världen som inte har tillgång till rent dricksvatten, kan du donera till välgörenhet som Charity Water,
Läs mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar