onsdag 25 november 2015

Afrikas snabbaste solenergiprojekt lyser upp Rwanda

Solkraftverket i Rwanda liknar formen av den afrikanska kontinenten. Anläggningen bevisar att förnybar energi har ett överkomligt pris och hur formbar den är. Den skapades inom ett år från kontraktsskrivning till konstruktion. Anläggningen är belägen mitt i Rwandas berömda gröna kullar, med utsikt över sjön Mugesera, 60km öster om huvudstaden, Kigali. Ca 28 360 solpaneler byggda i prydliga rader på vilda gräsmattor. Tony Blair och Bono har nyligen tagit en runda i anläggningen.
De datorstyrda solcellspanelerna lutar sig för att följa solen från öst till väst, från gryning till skymning. Varje panel är 1,9 kvm och har 20 % högre effektivitet jämfört med stationära paneler. Panelerna är från Kina, medan förkopplingsdon och transformatorerna är från Tyskland.
Att bygga upp anläggningen har skapat 350 lokala arbetstillfällen och ökad Rwandas produktionskapacitet med 6 % och den driver mer än 15 000 bostäder. Allt detta har en avgörande betydelse för landets ekonomi som expanderar snabbt med mål att ge halva befolkningen tillgång till el av 2017. Den rwandiska regeringen är i desperat behov av energi.
Anläggningen fick stöd av Barack Obamas initiativ Ström till Afrika. Bygget påbörjades i februari 2014 och avslutades i juli. Det är den snabbaste projekt i Afrika. Solkraftverket är kopplat till en central server i Oslo och kan övervakas på distans via Internet. Twagirimana tror att det kan vara en mall för kontinenten.
Projektet är byggt på mark som ägs av Agahozo-Shalom Youth Village, vars uppgift är att ta hand om Rwandas mest utsatta barn som blivit föräldralösa före och efter folkmordet. Detta hyresavtal ger den största inkomstkällan för byn som för närvarande bjuder ett hem, skolgång och fritidsaktiviteter för 512 ungdomar.

Några av byns ungdomar har fått utbildning för att arbeta på solkraftverket. Projektet med förnybar energi är rätt väg att gå och det visar vad som verkligen är möjligt när regeringen arbetar med den offentliga och den privata sektorn.
Rwanda har kritiserats för att trampa på de mänskliga rättigheterna och de har fått beröm för sin orubbliga fokus på utveckling och att få saker gjorda. Chaim Motzen, gigawatt Globals grundare och solenergiindustrin pionjär i Israel, sa: "Rwanda hade 110 megawatt elproduktion för en befolkning på 12 miljoner människor medan Israel har 13 000 megawatt för 8 miljoner människor. Det fanns ett desperat behov av mer energi. Detta projekt kan fungera som en katalysator för framtida projekt i Rwanda och andra länder.
Läs mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar